מתמטיקה: השמיים אינם הגבול

כמה סיבות טובות ללמוד מתמטיקה
כמה סיבות טובות לעשות זאת במחלקה למתמטיקה של אוניברסיטת בר-אילן

ההחלטה שלך איזה מקצוע ללמוד היא אחת ההחלטות החשובות בחייך. לכן, רצוי שתבדוק את הנושא ביסודיות, לפני שתחליט. דף זה מעלה כמה נקודות שעשויות להיות מאד רלוונטיות להחלטה שלך.

מטרת דף זה היא להסביר מדוע כדאי ללמוד מתמטיקה באוניברסיטה, כמקצוע מורחב או לפחות כמקצוע ראשי (עם ראשי נוסף או משני בתחום אחר), או כמקצוע משני (עם מקצוע ראשי בתחום אחר), ומדוע כדאי לעשות זאת במיוחד באוניברסיטת בר-אילן. ההסברים המובאים כאן אינם מסודרים לפי סדר שיטתי, ויש נימוקים טובים נוספים שלא מובאים כאן, אולם כיון בשל חשיבות המידע, העדפנו למסור אותו בצורה שהוא כעת במקום לחכות (לנצח) עד שהוא יושלם ויסודר בצורה אופטימלית.

אפשר לחלק את השאלה לשלושה חלקים: למה ללמוד מתמטיקה, למה באוניברסיטה, ולמה בבר-אילן.

על השאלה "למה באוניברסיטה" יש תשובה פשוטה. רוב המכללות לא מספקות תואר במתמטיקה, ואלה שמספקות, התואר שלהן ברמה נמוכה יחסית, ומעבר לכך שהוא הרבה פחות מקיף ומעניין, הוא נחשב פחות טוב כאשר מגיעים לשלב של חיפוש עבודה: "מניסיוני רב השנים התשובה לשאלה - אוניברסיטה או מכללה? היא חד-משמעית: עדיף מכללה - אך ורק אם לא התקבלת לאוניברסיטה. ... בוגר אוניברסיטה שיוצא לשוק העבודה נהנה מיתרון יחסי מובהק, ההסתברות שיגיע לראיונות עבודה גבוהה יותר (גם אם הציון שלו נמוך לעומת חברו מהמכללה), כמוה ההסתברות שיתקבל לתפקידים האיכותיים, ומין הסתם הסיכוי שיגיע רחוק יותר בקריירה."

(מתוך גלובס: אוניברסיטה או מכללה?, מאי 2011)

עם תואר במכללה גם קשה מאד (כמעט בלתי אפשרי) להמשיך לתואר מתקדם אם מעוניינים בכך. חלק מהעבודות המעניינות והמכניסות ביותר שמורות לבעלי תארים מתקדמים.

ניגש כעת לשתי השאלות העיקריות.

למה ללמוד מתמטיקה?

מתמטיקאים עובדים בעבודות הטובות ביותר

מתמטיקאים מועסקים בעיקר באקדמיה, בתעשיית ההיי-טק האזרחית והצבאית, ובשוק ההון.

מחקר חדש שפורסם בעתון Wall Street Journal קובע: "מתמטיקאים נוחתים במקום הראשון בדירוג החדש של העבודות הטובות והעבודות הגרועות בארצות הברית." המחקר בחן, בין השאר, את הפרמטרים הבאים עבור 200 מקצועות: סביבת עבודה, הכנסה, דרישות פיזיות, ומתח/לחץ. המקצועות הטובים ביותר הם, בסדר יורד: מתמטיקה, אקטואריה, סטטיסטיקה, ביולוגיה, הנדסת תוכנה, מחשבים.

(מתוך Wall Street Journal: Doing the Math to Find the Good Jobs, January 26, 2009 )

מחקר נוסף קובע: "מתמטיקה, סטטיסטיקה ומדעי המחשב הם המקצועות הרווחיים ביותר ... כך עולה ממחקר שפרסמו היום (יום ג') המועצה להשכלה גבוהה והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה."

(מתוך y-net: רוצים להרוויח מהתואר? לכו ללמוד מתמטיקה, 5 מאי 2009).

ראו גם נוסחת ההעסקה החדשה מתעדפת מתמטיקה: מעסיקי התחום מעדיפים מומחי סטטיסטיקה על פני מדעי המחשב , Wall Street Journal, 8 אפריל 2010.

דוגמאות של עבודות שהשתמשו במתמטיקה להשגת הישגים יוצאי דופן בתחומים שימושיים שונים, אפשר למצוא באתר Why Do Math website

מסקנה: לימודי מתמטיקה מתאימים למועמדים מוכשרים, המעוניינים בעבודות הטובות והמעניינות ביותר.

לימודי מתמטיקה הם יותר מובנים (structured)

"תלמידי מסלול פיסיקה-מתמטיקה (דו ראשי) ותלמידי מסלול פיסיקה השוו את רמת המתמטיקה שלמדו. הראשונים, אותם מלמדים מתמטיקאים, חשו שהלימודים שלהם היו יותר מובנים. האחרונים, בעודם משבחים את הוראת המתמטיקה בפקולטה לפיסיקה, טענו שהייתה שונות גדולה ופערים בין הקורסים שקיבלו."

(מתוך דו"ח המועצה להשכלה גבוהה, הועדה להערכת לימודי פיסיקה, המחלקה למתמטיקה, אוניברסטית בר-אילן, דצמבר 2007, עמ' 10 )

מסקנה: גם אם אתה מעוניין ללמוד מקצוע אחר כמו פיסיקה, מדעי המחשב, או הנדסה כמקצוע ראשי או מורחב - כדאי שתוסיף מתמטיקה כמקצוע ראשי נוסף או משני.

למה במחלקה למתמטיקה של בר-אילן, ולא באוניברסיטה אחרת?

מחלקה מובילה באוניברסיטה מובילה

חוקרים מעולים: אוניברסיטת בר-אילן מובילה במספר הפרסומים האקדמיים. "ד"וח שנתי ראשון מסוגו שמפרסמת המועצה להשכלה גבוהה מדרג את כמות הפרסומים האקדמיים: אוניברסיטת תל-אביב במקום השני, ואחריה נמצאות אוניברסיטת חיפה והאוניברסיטה העברית" (מתוך עתון הארץ, 30 דצמבר 2009 [גירסת אונליין]).

מובילים בסגל צעיר. "בתואר המחייב צעיר המרצים מחזיק ד"ר מיכאל שיין, מרצה למתמטיקה מבר אילן בן 28. שיין עלה ארצה לפני ארבע שנים, אחרי לימודים באוניברסיטת הרווארד היוקרתית, ונעמד ליד הלוח לראשונה כשהיה רק בן 25." (nrg מעריב, 7 אוקטובר 2010)

תלמידים מעולים: זוכי תחרויות בינלאומיות. אפריל 2010: קבוצת תלמידים מהמחלקה למתמטיקה של אוניברסיטת בר-אילן זכתה במקום השני באולימפיאדה למתמטיקה, בקטגוריית "בליץ". זה המקום הגבוה בתחרות בו זכתה קבוצה ישראלית. הקבוצה דורגה גם לפני מספר קבוצות מרוסיה, שנחשבת למובילה עולמית בתחרויות מסוג זה. ( לדירוג המלא)

בחירת התלמידים: אוניברסיטת בר-אילן היא אופציה מועדפת על ידי תלמידים מועמדים. בדירוג ההעדפות של מקומות לימוד על ידי תלמידים המעוניינים להירשם ללימודים גבוהים, דורגה בר-אילן במקום השני מבין 15 המוסדות העיקריים ללימודים גבוהים בארץ. במקום הראשון מדורגת אוניברסיטת תל-אביב, ובמקומות השלישי ומטה מדורגים, בסדר עדיפות יורדת, האוניברסיטה העברית, אוניברסיטת בן-גוריון, האוניברסיטה הפתחוה, הטכניון, ואוניברסיטת חיפה. (מובא ב מוסף The Marker Week, עתון הארץ, ינואר 2010. [גירסת אונליין])

יחס אישי

במחלקה שלנו, התלמידים מקבלים יחס טוב וחם מהמרצים, מהמתרגלים, מהמזכירות, מספרניות המחלקה, ומאנשי המחשוב. לא תיתקל כאן בתופעה המוכרת בכמה מקומות אחרים, של "בית חרושת לתלמידים". כמה דוגמאות: החשיבות שאנו נותנים ליחס לסטודנט מעוגן באופן רשמי בהצהרת המטרות של המחלקה, שאושרה פה אחד על ידי כל חברי המחלקה. נסה אותנו: בוא אל המחלקה, דבר עם המזכירות, המרצים והמרצות, הספרניות - ותבין.

מסקנה: אם אתה רוצה ללמוד לתואר בלי לחשוש ש"תידרס" או תישכח מאחור, מקומך אצלנו.

כמה מסלולי לימוד

במחלקתנו יש מספר מסלולי לימוד. תוכל לבחור את זה שמתאים לך ביותר. תוכל לבחור במסלול "מתמטיקה עיונית (טהורה)" או "מתמטיקה שימושית", ואם תרצה, תוכל להוסיף לכל אחד מהם חבילת קורסים מובנית שמקנה תעודה ב"מתמטיקה לטכנולוגיות עיליות (היי-טק)".

נושאי מחקר מרתקים

במחלקה למתמטיקה של אוניברסיטת בר-אילן, מתבצע מחקר במספר גדול של נושאים, החל במתמטיקה ביולוגית ושימושית, וכלה במתמטיקה העיונית ביותר. לאחרונה נפתרה בעיית צביעת הכבישים על ידי פרופסור אברהם טרכטמן, חבר המחלקה. דוגמאות נוספות ופרוייקטי מחקר נבחרים, נמצאות באתר http://u.cs.biu.ac.il/~tsaban/MathProjects/mathprojects.html

תנאים מיוחדים למצטיינים במיוחד

אם הציון הפסיכומטרי שלך מעל 740, וממוצע הבגרות שלך מעל 110, תוכל להתקבל לתכנית הנבחרים של אוניברסיטת בר-אילן, המציעה מסלול מזורז מתואר ראשון עד לדוקטורט, ליווי אקדמי אישי (coaching), מלגות קיום, דיור, והצטיינות, פטור משכל לימוד, השתתפות בכנסים, חניה חינם בשטח האוניברסיטה, ועוד.


© כל הזכויות שמורות לד"ר בועז צבאן. האמור לעיל משקף את דעת הכותב, ומסתמך על המקורות שצוטטו. הניסוח הוא בלשון זכר, אך מכוון לכולם/ן כאחד/ת.